Een grote overlap persoonlijke waarden en de waarden in het werk zorgt voor betere resultaten. Mensen hebben dan namelijk meer plezier in hun werk, binden zich makkelijker aan een project, identificeren zich eerder met een organisatie en leveren betere prestaties. Dit overlappende gebied wordt shared values genoemd. ‘Shared values’ zijn dus die waarden die voor zowel de persoon in kwestie als de directe werkomgeving belangrijk zijn. Voorbeelden daarvan zijn collegialiteit, innovativiteit en autonomie.
Waarden zijn geen op zichzelf staande entiteiten, maar krijgen betekenis in een bepaalde context, door manifestatie (zoals verbaal en non-verbaal gedrag), of door het belang dat eraan wordt gehecht. Dit geeft het ‘nominale karakter’ ervan weer. Waarden zijn te beschouwen als intrinsieke waardeoordelen en daarmee als concepties van een bepaalde eindsituatie of een bepaald gedragsideaal. Je kunt ze omschrijven als ‘voorstellingen van het goede; principes die een gewicht hebben wanneer er beslissingen worden genomen’ en als het antwoord op de vraag: waar staan we voor? Het persoonlijke deel van de ‘shared values’ blijft vaak geheim. Het kan heel goed zijn dat deze waarden niet eens expliciet bij de persoon zelf bekend zijn, maar als verborgen drijfveren opereren. Het expliciteren en delen van projectwaarden kan zeker helpen om ook individuele waarden zichtbaar te maken. Zo ontstaat een open communicatie over de reden van bepaalde beslissingen en de koers van het project. Projectwaarden fungeren als voorspellers in die koers en bieden vertrouwen in verwarrende omstandigheden. Ze hebben een aantrekkingskracht op de mensen die deze waarde(n) delen (‘daar wil ik bij horen’).
Het expliciteren en delen van projectwaarden is een belangrijke interventie binnen Value-based Project Management. Niet alleen aan het begin van een project, maar regelmatig en gaandeweg het project kan het stilstaan bij vragen over projectwaarden vertrouwen bieden en helderheid verschaffen.